subota, 7. ožujka 2015.

(GASTROSFERA) Limun ricotta mascarpone pita...


Obožavam deserte sa sirom! Bilo kakvim... svježim, mascarponeom, ricottom... Volim tu "sirastu" notu, još ako joj se doda onaj "citrusni" touch, u raju sam! :)

Ovoga puta nisam štedila, pa sam stavila kombinaciju mascarponea i ricotte, te dodala limun i naravno, čokoladu... :) ništa bez nje!

Drugi puta ću isprobati kombinaciju sa crvenim naranđama, jer mislim da će ta kombinacija biti "ubojita"! :)

Recept:
Tijesto:

  • 1 pakiranje Grand Cereale keksa
  • 6 žlica maslaca (otopljenog)


Krema:

  • 1/4 šalice kakaa
  • 1/3 šalice smeđeg šećera
  • 2/3 šalice mlijeka
  • 1/4 žličice soli
  • 170 g tamne čokolade
  • 2 žlice maslaca
  • 4 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 šalica ricotte
  • 225 g mascarponea
  • 1/3 šalice šećera
  • 3 jaja
  • korica 2 limuna, sok 1 limuna
  • slatko vrhnje (za šlag)


Kandirani limuni:

  • 2/3 šalice šećera
  • 3/4 šalice vode
  • 1 limun (tanko narezane kriške)


Postupak:
Tijesto:

  • Zagrijemo pećnicu na 190 C
  • Kekse dobro u blenderu usitnimo
  • Dodamo otopljeni maslac i miješamo dok ne dobijemo vlažnu smjesu
  • Prebacimo u kalup (promjera cca 20cm) i dobro smjesu pritisnemo žlicom za dno i po rubovima
  • Stavimo u pećnicu na 10-12 min (dok lagano ne posmeđi)
  • Izvadimo i smanjimo pećnicu na 175 C

Krema:

  • Na pari otopimo kakao, smeđi šećer, mlijeko, sol i pola razlomljene čokolade i miješamo cca 5 min dok se čokolada ne otopi
  • Maknemo s vatre i dodamo ostatak čokolade, maslac i ekstrakt vanilije
  • U drugoj zdjeli mikserom dobro razradimo ricottu, mascarpone, šećer, jaja, 2 žličice ekstrakta vanilije, koricu i sok od limuna
  • Dio čokolade smjese prelijemo preko keksi, zatim prelijemo dio smjese ricotte i mascarponea, pa opet čokoladnu i nakraju ostatak sirne
  • Nožem promiješamo da dobijemo nešto slično mramornoj strukturi
  • Pečemo cca 30-35 min
  • Smjesa kad ju izvadite treba biti malo "pudingasta"


Kandirani limuni:

  • Pomiješamo šećer i vodu i kuhamo na laganoj vatri 3-4 min, dok se šećer ne otopi
  • Dodamo narezane kriške limuna i kuhamo cca 10tak min
  • Izvadimo kriške na papir za pečenje i ostavimo da se ohlade


  • Kad se pita skroz ohladila, dodamo razarađeno slatko vrhnje i kriške limuna




Dobar tek!

Tihana


Nema komentara:

Objavi komentar