Millefeuille, ili u prijevodu "tisuću listića", zbog lisnatog tijesta, poznatog i pod nazivom Napoleon
, inače spada u francuske deserte, makar točno podrijetlo mu nije poznato.
Tradicionalno, Millefeuille se sastoji od tri sloja lisnatog tijesta, izmjenjujući se s dva sloja kreme od vrhnja (creme pâtissière), ali ponekad se poslužuje i samo sa šlagom ili džemom. Zadnji sloj tijesta se u pravilu posipa šećerom u prahu, ali danas postoje varijante i sa kakaom, mrvicama, tostiranim bademima, ili čak ostakljena glazurom ili fondantom.
Prošli puta sam radila varijantu sa jagodama i mascarponeom, ali ovoga puta sam išla za malo "elegantnijom" verzijom, sa kremom od čokolade i brandya, i dodatkom karamele s bademima. Samo jedna riječ, mmmm...
Recept:
- 500 g lisnatog tijesta
- 1 bjelanjak
- 220 g tamne čokolade (58 % kakaa)
- 110 g mliječne čokolade
- 40 ml brandya
- 450 ml slatkog vrhnja
- 80 g badema
- 220 g šećera
- 60 ml vode
Postupak:
- Lisnato tijesto razvaljati na tri pravokutnika 10x20 cm
- Premazati svako bjelanjkom i staviti u pećnicu na 220 C 20tak min
- Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi
- Za kremu, čokoladu sa brandyem otopiti na pari
- Dodati u slatko vrhnje, i mikserom razraditi dok ne dobijete kompaktnu kremu
- Za karamel, u loncu otopiti šećer sa vodom, ne miješati!
- Bademe kratko na tavi prepržiti, i usitniti ih
- Kad se otopi šećer i dobije lijepu zlatnu boju, maknuti s vatre, i odmah dodati tostirane bademe, promiješati i preliti na hladan pleh, spatulom izravnati
- Ostaviti kratko da se stvrdne, i nožem usitniti na manje komadiće
- Na jedan pravokutnik lisnatog tijesta staviti dio kreme, posipati karamelom, staviti drugi pravokutnik, ponoviti opet s dio kreme i opet posipati karamelom, na vrh staviti zadnji pravokutnik, posipati šećerom u prahu i posipati ostatkom karamele s bademima
- Staviti u hladnjak na sat vremena da se krema stegne
Dobar tek!
Tihana
Autor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiDobar ukus za sladoled
OdgovoriIzbrišiOvo je zaista posebno i odlično. Pretpostavljam da bi mi 500 g svježeg, gotovog lisnatog ne bi bilo dovoljno za smislene porcije. Ili bi, ako ga prepolovim po dužini, pa režem na tri ddjela po širini. Ali dobila bih samo 2 porcije. Ili sam nešto krivo izračunala?
OdgovoriIzbrišiDovoljno je 500 g lisnatog.. Razvaljate ga uzduz na nekih 20x30cm i narezite dva pravokutnika.. Kad se ispeku, dici ce se malo, tako da svaki jos prerezite uzduz da dobijete cetiri sloja.. ;)
IzbrišiAdministrator je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiizgleda fantastično :)
OdgovoriIzbriši